Bloemkoolsteak, mijn nieuwe favoriet!

Het is de nationale ‘week zonder vlees’ en aangezien ik groot voorstander ben van minder vlees eten doe ik hier graag aan mee.

Waarom minder vlees: 

1: Variatie: Voor je gezondheid is het super goed om te variëren en dus ook eens peulvruchten, ei of bijvoorbeeld vis in plaats van vlees te eten. Waarom? Omdat je er door variatie voor zorgt dat je alle verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

2: Milieu: Als we allemaal 1 of 2 dagen minder vlees gaan eten, heeft dat een mega positieve impact op mens, dier en het milieu. (Klik hier voor wat indrukwekkende cijfers)

3: Als iedereen minder vlees gaat eten, hoeft niemand zonder vlees te gaan leven. Een gezond eetpatroon zonder vlees kan namelijk zeker wel, maar het is gewoon een stuk moeilijker om dan alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Als we nou allemaal een beetje minder eten, is dat probleem ook weer opgelost 🙂

Vleesloze avondmaaltijd:

Toevallig heb ik een paar weken geleden een nieuw vleesloos gerecht ontdekt in een van de mooiste plekjes van Nederland: ‘Hotel Mooi Rivier’!

Mijn vriend had me meegenomen en het was een weekend met een dikke gouden rand. Je komt binnen en alles straalt rust uit, een hoekje met een open haard, goede wijnen, goed uitzicht, super fijne mooie kamers, goeie service en bovenal EXTREEM lekker eten!!

Zoals de titel van deze blog al doet vermoeden, heb ik hier de bloemkoolsteak ontdekt! In feite is het gewoon een plak gebakken bloemkool, maar het is zoooo lekker, je kunt er super veel kanten mee op en het is super handig om een groenterijk, vleesloze maaltijd te maken. In het hotel kreeg ik het geserveerd met gegrilde witlof, aardappel mousseline, hazelnoten en kappertjes. Mijn vriend geneerde zich over hoeveel genots geluiden ik bleef maken, maar zo lekker was het dus.

Het recept voor bloemkoolsteak

1 Bloemkool

Teentje knoflook

Tl kerriepoeder

El ras el hanout

Scheutje citroensap

El tahin

Tl olie (zonnebloem of notenolie)

Klein handje grofgehakte walnoten 

voor de saus

100 gr zachte geitenkaas ( of meer! )

scheutje room

zout en peper naar smaak.

Zo maak je het

Zet de oven op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de groene bladeren van de bloemkool af en snijd de bloemkool vervolgens in vier dikke plakken.

Vooral de 2 binnenste plakken zullen echt mooi worden, de rest valt een beetje uit elkaar, maar de smaak is natuurlijk hetzelfde!

Maak de dressing door de tahin, olie en kruiden door elkaar te kloppen. Leg de bloemkoolsteaks op de ovenplaat en smeer beide kanten in met de dressing.

Bak de plakken ongeveer 10 minuten per kant tot ze goudbruin zijn.

Terwijl de steaks in de oven zitten maak je de saus door de geitenkaas met de room en zout en peper naar smaak  in een pannetje te verwarmen en goed te roeren.

Serveer met quinoa of aardappelpuree en een lekkere salade. Wat walnootjes erover en geniet ervan!

Tags:
Comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*